a
Ned: Zatvoreno

Povezani članci

Title Image

Hirurgija dojke

Home  /  Hirurgija dojke

Centar za hirurgiju dojke

Operacije iz oblasti hirurgije tumora i estetske hirurgije dojke u bolnici Aesculap obavljaju eksperti koji iza sebe imaju međunarodno priznate rezultate u hirurškoj tehnici, publikovane u najznačajnijim svetskim časopisima iz ovih oblasti. Obzirom na uvežbanost tima, i činjenicu da nam je to prioritetna oblast delovanja, u situaciji smo da operacije dojki kontinuirano radimo po znatno povoljnijim cenama.
Savremena hirurgija tumora dojke zahteva izuzetnu stručnost i kreativnost da bi se tumor uklonio na pravi način, a u isto vreme postigao dobar estetski i funkcionalni rezultat. To mogu obezbediti samo onkološki i estetski hirurg u istom timu. Bezuslovna i visokokvalitetna primena najsavremenijih tehnika i dostignuća u tretmanu oboljenja dojke svrstava nas u vodeće ustanove u ovoj oblasti, ne samo u Srbiji, već i mnogo šire.
Neke od pobrojanih procedura se rade samo u našoj ustanovi, kao npr ultrazvučno identifikovanje nepalpabilnih tumora tokom operacije.

Budite odgovorni prema sebi, pregledajte se na vreme.

Najčešće izvođene hirurške procedure

Najčešće izvođene hirurške procedure:
– operacije benignih oboljenja dojke (fibrocisticne displazije, matitis, fibroadenomi, ciste, lipomi)
– poštedne operacije karcinoma dojke (ekscidira se samo ,,kvadrant" dojke koji sadrži tumor)
- "sentinel node" biopsija
- hirurška tehnika koja pošteđuje zdrave limfne čvorove u pazuhu
– radikalna mastektomija sa istovremenom rekonstrukcijom (kod nekih hirurških lečenja raka dojke neophodna je saradnja plastičnog hirurga. Rekonstruktivnim operacijama postiže se estetska korekcija deformiteta odnosno vraća prvobitan izgled dojke što umnogome doprinosi pozitivnijem odnosu pacijenta prema samoj bolesti ali i daljem lečenju.

Profesor Nebojša Ivanović, hirurg-onkolog,
o primeni jedinstvene tehnike markiranja benignih i malignih izraslina u dojci pre operacije

TEHNIKA uklanjanja i najsitnijih milimetarskih tumora iz tkiva dojke uz pomoć igle markera, koju je osmislio profesor dr Nebojša Ivanović, hirurg-onkolog Kliničko-bolničkog centra “Bežanijska kosa”, mogla bi da postane svetski priznata. Doktor Ivanović, u intervjuu “Novostima”, otkriva da je predstavljajući ovu tehniku na srpsko-nemačkom simpozijumu o karcinomu dojke, zainteresovao stručnjake iz Centra za hirurgiju dojke u Hajdelbergu da učestvuju u randomizovanoj studiji koja će ispitati prednosti ove metode u odnosu na klasičnu hirurgiju. “Zahvaljujući intraoperativnom ultrazvuku, žene u Srbiji mogu da operišu rak dojke veličine svega nekoliko milimetara i da nastave život kao da nikada nisu išle pod nož”, objašnjava tvorac ove tehnike lečenja raka dojke hirurg onkolog dr Nebojša Ivanović.

prof Nebojša Ivanović hirurg onkolog

Korisni saveti pred operaciju tumora dojke

U velikoj meri se ovi saveti mogu primeniti i na operacije drugih tumora. Suočavanje sa spoznajom da u telu imamo nešto što treba da se hirurški odstrani predstavlja značajan stres. Ako je to nešto u dojci taj stres je posebno jak. Stres je sam po sebi neprijatna stvar, ali je još značajnije što može nepovoljno uticati na ukupan tok bolesti slabljenjem imuniteta. Zato smatramo da mogu biti korisne neke informacije i saveti koji će pomoći da ovaj stres bude manji, i koje ovde dajemo.

Nemojte se ustručavati da se o svojim nalazima i preporukama za operaciju konsultujete sa više lekara, na više različitih mesta. Ovo je malo naporniji i zahtevniji pristup, inicijalno i stresniji, ali zato donosi blagotvorno smirenje kada na kraju postanete sigurni da ste odabrali pravog lekara i najbolje lečenje.

Izbor lekara koji će sprovesti dijagnostiku, indikovati i uraditi operaciju je često od presudnog značaja, ali neretko i subjektivna stvar. Najvažnije je da hirurg bude vrhunski stručnjak. Ali i među vrhunskim stručnjacima ima lekara sa kojima ćete se bolje ili lošije razumeti i komunicirati. Odaberite lekara sa kojim se dobro razumete.

Izbegavajte lekare koji Vas plaše pričama o Vašoj bolesti i koji bolest predstavljaju u najgorem mogućem svetlu. Uvek ima više prostora da se na bolest gleda sa optimizmom nego sa pesimizmom.

Izbegavajte i one lekare koji nekritično tvrde da će Vas stopostotno izlečiti. Postoje stadijumi karcinoma dojke koji su skoro stopostotno izlečivi, ali se ovo "skoro" uvek mora naglasiti. Drugačije tvrdnje su profesionalno neodgovorne, i takve lekare treba izbegavati zbog profesionalne neodgovornosti (ili neznanja).

Poželjno je maksimalno skratiti vreme od postavljanja dijagnoze i indikacije za operaciju do same operacije, odnosno operisati se što pre. Nema dokaza da će par nedelja čekanja na operaciju sa prisutnim karcinomom u dojci uticati loše na ukupan tok bolesti, ali ga neće ni poboljšati. A sama svest o prisustvu u telu nečeg opasnog, što u svakom trenutku raste i razvija se, izaziva značajan psihološki stres.

Stres izaziva i razmišljanje o operaciji koja predstoji, koja je vanredan, neprirodan i neprijatan dogadjaj. Zbog ovoga je bolje ubrzati operaciju čak i kod benignih tumora.