a
Ned: Zatvoreno

Povezani članci

Title Image

Blog

Проф. др Небојша Ивановић копредседник организационог одбора, хирург и начелник Клинике за онкологију КБЦ Бежанијска

Simpozijum o karcinomu dojke u Kragujevcu

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu održan je 08.12.2023. Simpozijum o dijagnostici i lečenju karcinoma dojke, uz zapaženo učešće hirurga M.C. Aesculap.

U svom predavanju, prof. dr Nebojša Ivanović govorio je o uticaju što ranijeg i onkološki kvalitetnog hirurškog odstranjivanja karcinoma dojke iz organizma na prognozu bolesti, pozivajući se na dokaze iz najopsežnijih studija o skriningu karcinoma dojke, sa periodima praćenja od dvadeset godina. Kašnjenje u hirurškom uklanjanju karcinoma iz organizma od samo nekoliko meseci dovodi do razvoja metastaza i smrtnog ishoda posle nekoliko godina kod čak 40% pacijentkinja koje bi pravovremenom hirurgijom bile kompletno izlečene.

Profesor Ivanović je naglasio da primena hemoterapije posle operacije poboljšava prognozu, dok primena hemoterapije pre operacije ima slabiji učinak, upravo zbog neopravdanog zadržavanja hirurški uklonjivog kancerskog tkiva u organizmu  više meseci.

Profesor Ivanović je, na osnovu uporednih analiza naučnih studija o primeni hemoterapije pre i posle hirurgije, naglasio da primena hemoterapije posle operacije poboljšava prognozu, dok primena hemoterapije pre operacije ima slabiji učinak, upravo zbog neopravdanog zadržavanja hirurški uklonjivog kancerskog tkiva u organizmu  više meseci, tokom primene preoperativne hemoterapije. Primena hemoterapije pre operacije treba da bude rezervisana samo za manji procenat pacijentkinja, kod kojih hirurg proceni da će ta terapija omogućiti uspešniji hirurški zahvat.