a
Ned: Zatvoreno

Povezani članci

Title Image

Blog

Home  /  Onkologija   /  Nova naučna studija o lečenju karcinoma dojke
Pacijentkinja sa karcinomom dojke na mamogramu

Nova naučna studija o lečenju karcinoma dojke

NOVA NAUČNA STUDIJA O LEČENJU KARCINOMA DOJKE HIRURŠKO-DIJAGNOSTIČKOG TIMA „M. C. AESCULAP“

 

Nedavno je u medicinskom naučnom časopisu Frontiers in oncology publikovana naučna studija prof. dr Nebojše Ivanovića i saradnika, pod naslovom: Changing the role of pCR in breast cancer treatment – an unjustifiable interpretation of a good prognostic factor as a “factor for a good prognosis“.
Studija dokazuje da su preporuke European Society of Medical Oncology (ESMO) o obaveznom kompletnom sprovođenju preoperativne (neoadjuvantne) hemoterapije karcinoma dojke pre operacije štetne za značajan procenat pacijenata. Autori zaključuju da višemesečno kašnjenje u hirurškom uklanjanju karcinoma iz organizma (za vreme dok se sprovodi hemoterapija) smanjuje verovatnoću konačnog izlečenja, posebno za populacije pacijentkinja kod kojih karcinom ne reaguje ili slabo reaguje na hemoterapiju.
Preporuka autora studije je hirurško uklanjanje karcinoma iz organizma u najranijoj fazi lečenja kada je to hirurški izvodljivo na zadovoljavajući način, uz informisanje i saglasnost pacijenta o očekivanim rezultatima hirurškog lečenja. Ovo je stav koji hirurški tim Aesculap-a već primenjuje kao standard u lečenju karcinoma dojke.

Studija dokazuje da su preporuke European Society of Medical Oncology (ESMO) o obaveznom kompletnom sprovođenju preoperativne (neoadjuvantne) hemoterapije karcinoma dojke pre operacije štetne za značajan procenat pacijenata.

Studija je već u prvih par nedelja od objavljivanja imala više stotina pregleda i više desetina „daunloudovanja“, što je za naučne radove ovog tipa i nivoa retkost. Takođe je u naučnim krugovima retkost da se direktnom komunikacijom izražava zahvalnost za prezentovane argumente, što se desilo našem autorskom timu: emailom upućenim prof. dr Ivanoviću, na publikovanom naučnom radu zahvalio se dr Mangesh Thorat, direktor onkoplastične hirurgije čuvene Guy’s Hospital u Londonu.

Izvod iz emaila dr Thorata:

Dear Dr. Ivanovic, …it was a pleasure to see the arguments you make.Thank you for putting these views in the public domain.

Naša naučna studija može se pogledati pod sledećim linkom: